Levenscyclus van Tomatenmineermot

Het begrijpen van de levenscyclus van Tuta absoluta, ook wel de tomatenmineermot genoemd, is cruciaal voor het effectief beheersen en bestrijden van deze plaag. Deze kleine nachtvlinder, oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika, heeft zich sindsdien naar vele delen van de wereld verspreid en veroorzaakt aanzienlijke schade aan tomatenteelten. De levenscyclus van Tuta absoluta bestaat uit vier hoofdstadia:

  1. Ei: Vrouwelijke motten leggen hun eieren afzonderlijk of in groepjes, meestal aan de onderzijde van bladeren. De eieren zijn klein, rond en hebben een crèmekleurige tint. Binnen een paar dagen komen de eieren uit, afhankelijk van de temperatuur.
  2. Larve (Rups): Na het uitkomen voedt de jonge larve zich eerst met het oppervlakte-epitheel van het blad en gaat vervolgens het blad in en vormt mijnen. Deze mijnen zijn zichtbare schade aan de bladeren, waardoor ze een wit of zilverachtig uiterlijk krijgen. Naarmate de larve groeit, kan ze zich ook voeden met de stelen, bloemen en zelfs de vruchten van de tomatenplant, waardoor kenmerkende rottende plekken ontstaan. De larve doorloopt vier stadia (instars) voordat hij zich verpopt.
  3. Pop: De verpopping vindt meestal plaats in de bodem, op een diepte van ongeveer 2-3 cm, maar kan ook plaatsvinden op de plant zelf, vooral in de oudere mijnen of op de bladeren. De popfase duurt ongeveer 10 dagen, afhankelijk van de omgevingsomstandigheden.
  4. Volwassen mot: De volwassen Tuta absoluta mot is een klein insect met een spanwijdte van ongeveer 6-7 mm. Ze hebben een lichtbruine kleur met karakteristieke zwarte vlekken op hun voorvleugels. Zodra ze volwassen zijn, beginnen de motten meteen met het zoeken naar partners om zich voort te planten en de cyclus opnieuw te beginnen.

De hele levenscyclus van Tuta absoluta, van ei tot volwassen mot, kan onder optimale omstandigheden in ongeveer 24-38 dagen worden voltooid. Hierdoor kunnen er in een jaar meerdere generaties zijn, wat de plaagdruk van deze mot in tomatenteelten enorm verhoogt. Temperatuur en vochtigheid zijn kritieke factoren die de snelheid van de levenscyclus beïnvloeden. Het begrijpen van deze levenscyclus is de eerste stap in het ontwikkelen van effectieve bestrijdingsstrategieën.

Neem contact op
PheroTuta™

Feromonen

Feromoon voor de Tomatenmineermot (Tuta absoluta)

SemeonPro® Deltatrap

Vallen

Val voor vlinders en motten

Isonet® T

Gewasbeschermingsmiddelen

Feromoon dat zorgt voor paringsverstoring bij de tomatenmineermot (Tuta absoluta)

Tuta Absoluta Bestrijden en Monitoren

Na de introductie van het verwarringsferomoon, Isonet T, is de druk de afgelopen jaren fors afgenomen in de kassen, maar de bedreiging blijft. HortiPro heeft nu PheroTuta™ ontwikkeld. Dit feromoon lokt zowel mannelijke als vrouwelijke motten. Door de feromonen in te zetten in combinatie met de SemeonPro DeltaTraps kan de plaag sneller en beter worden waargenomen. Dit monitoringsferomoon werkt ook zeer goed in combinatie met de inzet van Isonet T en geeft een goed beeld van de druk van Tuta in het gewas.

Bestrijdingsstrategie

Monitoring

Voor het signaleren van de Tuta absoluta adviseren we:

  • 10 HortiPro deltavallen met PheroTuta™ feromoon per ha voor reguliere monitoring.
  • 20 HortiPro deltavallen met PheroTuta™ feromoon per ha voor intensieve monitoring.
  • Meer dan 25 HortiPro deltavallen met PheroTuta™ feromoon per ha voor zeer intensieve monitoring.

Werkwijze & Werking

De duurwerking van de PheroTuta™ dispenser is 6-8 weken. Het bijzondere van dit unieke feromoon is dat monitoring ook kan worden gedaan in kassen waar het verwarringsferomoon Isonet T wordt ingezet. Het is een belangrijk hulpmiddel om de werkelijke Tuta absoluta-druk te meten, terwijl er met verwarringstechnologie wordt gewerkt om de plaag te beheersen.

Naast traditionele bestrijdingsmethoden biedt HortiPro biologische oplossingen die de negatieve impact op het milieu minimaliseren. De belangrijkste en meest effectieve is de inzet van het verwarringsferomoon Isonet T. Ook het bestrijden van tuta absoluta met de Bt Lepinox Plus is een effectieve aanpak.

Onze experts kunnen u begeleiden bij het kiezen van de juiste aanpak en strategie voor uw specifieke situatie. Blijf niet wachten tot de schade zichtbaar is. Door proactief te zijn en gebruik te maken van geavanceerde tools en expertise van HortiPro, kunt u uw gewassen beschermen en uw opbrengsten maximaliseren. Neem vandaag nog contact met ons op voor een geïntegreerde plaagbestrijdingsstrategie!