Levenscyclus van de Chrysodeixis Chalicitis

Het begrijpen van de levenscyclus van de Turkse mot is cruciaal voor effectieve bestrijding. De levenscyclus, net als bij veel andere motten, bestaat uit vier duidelijke stadia: ei, larve (rups), pop en volwassen insect.

 1. Ei: De vrouwelijke mot legt haar eieren meestal aan de onderkant van bladeren om ze te beschermen tegen roofdieren en ongunstige weersomstandigheden. Deze eieren zijn klein, rond en hebben een bleke kleur die donkerder wordt naarmate ze rijpen.
 2. Larve (Rups): Na het uitkomen van het ei begint de rups direct te eten van het blad waarop het ei werd gelegd. De rups van de Turkse mot is voornamelijk groenig van kleur en kan behoorlijke schade toebrengen aan gewassen.
 3. Pop: Op de beschutte plek spint de rups een losse cocon en verandert in een pop. In dit stadium vindt de metamorfose plaats waarbij de rups zich ontwikkelt tot een volwassen mot.
 4. Volwassen mot: Zodra de metamorfose voltooid is, komt de volwassen mot uit de cocon. De volwassen Turkse mot heeft een spanwijdte van ongeveer 30-40 mm en is lichtbruin tot goudkleurig met licht glanzende vleugels.

Het begrijpen van deze levenscyclus kan helpen bij het identificeren van de beste momenten om bestrijdingsmaatregelen te nemen.

Neem contact op
PheroDeixis™

Feromonen

Feromoon voor de Turkse mot (Chrysodeixis chalcites)

SemeonPro® Deltatrap

Vallen

Val voor vlinders en motten

Lepinox® Plus

Gewasbeschermingsmiddelen

Biologisch bestrijdingsmiddel voor het bestrijden van rupsen

Turkse mot bestrijden en monitoren

Tijdige waarneming is cruciaal: hoe eerder u de aanwezigheid van de Turkse mot opmerkt, hoe effectiever uw bestrijdingsstrategieën zullen zijn. Monitoringstechnieken zijn hierin onmisbaar. Door de mot tijdig te detecteren, kunt u met diverse methoden en middelen ingrijpen voordat de plaag zich verspreidt.

Het is belangrijk om te weten dat de Turkse mot zich snel kan vermenigvuldigen en verspreiden. Daarom is het essentieel om een effectieve bestrijdingsstrategie te hebben. Dit omvat het gebruik van feromonen om de motten te lokken, het gebruik van vallen om de motten te vangen en het gebruik van biologische bestrijdingsmiddelen om de motten te doden. Door deze strategieën te combineren, kunt u de Turkse mot bestrijden en de schade aan uw gewassen minimaliseren.

Bestrijdingsstrategie

Monitoring

Voor het signaleren van de Turkse mot adviseren we:

 • 10 HortiPro deltavallen met PheroDeixis™ feromoon per ha voor signalering.
 • 20 HortiPro deltavallen met PheroDeixis™ feromoon per ha voor monitoring (volgen populatie ontwikkeling).
 • Meer dan 25 HortiPro deltavallen met PheroDeixis™ feromoon per ha voor intensieve monitoring.

Werkwijze

 • Plaats de feromonen in een HortiPro deltaval.
 • Steek de feromonen in de hiervoor bestemde gaten 1-1,5 cm boven de lijmbodem.
 • Verdeel de vallen strategisch (gelijkmatig) over de oppervlakte van de kas.
 • Plaats de deltavallen in de groententeelt onderin het gewas op de bladpluklijn (tomaat), een meter onder de kop van de plant ter hoogte van de oogstbare vrucht (paprika) en twee meter boven de teelgoot (komkommer hoge draad).
 • Hang de deltavallen in de sierteelt aan een magneethaak aan een kaspoot 20 centimeter boven de bloemen (gerbera); met een magneethaak aan de kaspoot 20 centimeter boven het gewas.

Werking

De HortiPro deltaval heeft aan beide kanten een klep. Door de luchtstroom verdeelt het feromoon zich beter door de ruimte. De lijmbodem in de deltatrap zal afhankelijk van de druk van de motten eens per drie à vier maanden vervangen moeten worden. Bij een hoge plaagdruk is dit één keer per maand. Het is belangrijk dat de dode motten één keer per week van de lijmbodem verwijderd worden. Andere Turkse motten associëren de geur van dode motten met gevaar, wat kan helpen bij het verminderen van de populatie.