Levenscyclus van de Drosophila suzukii

Het begrijpen van de levenscyclus van Drosophila suzukii is essentieel voor fruittelers om effectieve beheersstrategieën te ontwikkelen en de schade die deze plaag kan aanrichten te minimaliseren. De levenscyclus bestaat uit vier stadia:

  1. Ei: De levenscyclus begint met het ei, gelegd in rijp of rijpend fruit door het volwassen vrouwtje. Dit onderscheidt haar van andere Drosophila-soorten die zich voeden met rottend fruit.
  2. Larve: De larve, een klein, doorschijnend en wormachtig organisme, voedt zich met het fruit waarin het zich ontwikkelt. Na de laatste vervelling zoekt de larve een plek om te verpoppen.
  3. Poppa: De larve transformeert in een pop, waarin de metamorfose plaatsvindt van larve naar volwassen insect. Dit stadium duurt ongeveer een week.
  4. Volwassene: De volwassen fruitvlieg begint al snel met de voortplanting. De mannetjes hebben donkere vlekken op de vleugels, wat een eenvoudige manier is om ze van vrouwtjes te onderscheiden.

Het begrijpen van deze levenscyclus is cruciaal voor het ontwikkelen van effectieve bestrijdingsstrategieën en het minimaliseren van de schade die Drosophila suzukii kan aanrichten.

Neem contact op
SuzukiiTrap®

Vallen

Val voor het vangen van de Suzuki fruitvlieg

Drosophila suzukii bestrijden en monitoren

Drosophila suzukii kan diverse generaties per jaar voortbrengen, wat tot ernstige verliezen in fruitgewassen kan leiden. Het beheersen van deze plaag vereist een combinatie van monitoring met de SuzukiiTrap®, hygiëne en soms chemische bestrijding.

Drosophila suzukii

Bestrijdingsstrategie

Monitoring

SuzukiiTrap® geeft vluchtige stoffen af die aantrekkelijk zijn voor de Suzukii fruitvlieg. De vlieg wordt aangetrokken door de lokstof in de vallen, komt erin en kan er niet uit ontsnappen.

Werkwijze

Hang de vallen op dezelfde hoogte als het gewas en op minimaal 25 cm van de grond. Plaats de vallen op strategische plekken, zoals langs de randen van het perceel en op sorteerplekken. Begin tijdig met het ophangen van de vallen, aangezien de Suzukii fruitvlieg bij temperaturen van 15⁰C al actief wordt. Wanneer het gewas vrucht gaat dragen, moeten de vallen in en rondom het hele perceel worden opgehangen. De dichtheid van de vallen hangt af van de druk van de plaag. Vul de lokstof in de val tijdig aan. De Suzukii Trap® kan met een rugspuit via de verdampingsgaten in de val worden nagevuld.

Werking

De Suzukii Trap® is ontworpen voor direct gebruik en vereist geen toevoegingen van andere stoffen. Voor een optimale bescherming van uw gewas dienen de vallen gedurende het hele jaar te worden gemonitord. Volwassen Suzukii fruitvliegen kunnen milde wintercondities overleven. Hang tijdens de winter enkele vallen op in de omtrek rond het te beschermen perceel.