Levenscyclus van de Empoasca Vitis

Het begrijpen van de levenscyclus van de groene druivencicade is cruciaal voor effectieve bestrijding. De levenscyclus omvat de volgende stadia:

 1. Ei: De levenscyclus begint met het ei. Vrouwelijke cicaden leggen hun eieren in plantenweefsels, meestal aan de onderkant van bladeren van de wijnstok. Afhankelijk van de omgevingstemperatuur en vochtigheid kunnen deze eieren binnen een tot enkele weken uitkomen.
 2. Nimf: Zodra de eieren uitkomen, verschijnen de nimfen. Ze doorlopen verschillende nimfstadia (meestal 4 tot 5) waarbij ze in grootte toenemen. In deze fase voeden ze zich met plantensap door het weefsel van de wijnstok te doorboren en daarbij schade aan te richten.
 3. Volwassen cicade: Na het doorlopen van alle nimfstadia, verandert de nimf in een volwassen cicade. In dit stadium hebben ze volledig ontwikkelde vleugels en zijn ze zeer mobiel. Ze blijven zich voeden met plantensap en zijn in staat om eieren te leggen, waardoor de cyclus opnieuw begint.

De duur van de volledige levenscyclus van Empoasca vitis kan variëren afhankelijk van de omstandigheden, maar meestal duurt het enkele weken tot een maand van ei tot volwassen insect. In gunstige klimaatomstandigheden kunnen er meerdere generaties per jaar zijn.

Neem contact op
PheroCica™

Feromonen

Feromoon voor de Groene druivencicade (Empoasca vitis)

Vangplaten

Vallen

Opties voor het monitoren van plaaginsecten met SemeonPro® feromonen

Groene druivencicade bestrijden en monitoren

Vroege detectie van de groene druivencicade maakt een effectievere bestrijding mogelijk, vooral wanneer deze wordt gecombineerd met geïntegreerde bestrijdingsstrategieën. Door het inzetten van monitoringstechnieken, zoals vallen en visuele inspecties, kunt u de aanwezigheid van deze cicade snel opmerken en ingrijpen voordat deze zich verspreidt. HortiPro heeft hier speciale methoden voor en een feromoon voor ontwikkeld.

Bestrijdingsstrategie

Monitoring

Voor het signaleren van de plaag van de groene druiven cicade adviseren we:

 • 10 gele HortiPro vangplaten of BAC-traps met PheroCica™ feromoon per ha voor detectie.
 • 20 gele HortiPro vangplaten of BAC-traps met PheroCica™ feromoon per ha voor monitoring (volgen populatie ontwikkeling).
 • Meer dan 100 gele HortiPro vangplaten of BAC-traps met PheroCica™ feromoon per ha voor intensieve monitoring.

Werkwijze & Werking

Werkwijze 1

 1. Gebruik bij voorkeur gele HortiPro vangplaten.
 2. Steek het feromoon in een 14mm gat tot de dop tegen de lijmplaat aan komt.
 3. Verdeel de platen strategisch (gelijkmatig) over de oppervlakte van het perceel en qua hoogte in de bovenste helft van het gewas (appel en druif). 4. Plaats de vangplaten in de groententeelt onderin het gewas op de bladpluklijn (tomaat), een meter onder de kop van de plant, ter hoogte van de oogstbare vrucht (paprika) en twee meter boven de teeltgoot (komkommer/ hoge draad).

Werkwijze 2

 1. Plaats de BAC-traps zoals op de foto en spuit het dak in met insectenlijm.
 2. Boor in het dak aan beide zijde 1 gat van 14 mm plaats daar de feromonen in.
 3. Verdeel de BAC-traps strategisch en gelijkmatig over de oppervlakte van het perceel.
 4. Plaatst de BAC-traps 20 cm boven het gewas.
 5. Controleer wekelijks de vangsten en rapporteer deze. 1x per 7 dagen het dak van de BAC-trap schoon maken en spuit deze opnieuw in met insectenlijm.

Door deze methoden te volgen, kunt u de groene druivencicade effectief bestrijden en monitoren, waardoor de schade aan uw gewassen tot een minimum wordt beperkt. Het is belangrijk om te onthouden dat vroege detectie en een geïntegreerde aanpak essentieel zijn voor succesvolle bestrijding.