Neem contact op
BlocCade®

Overige

Bedekking van snoeiwonden om penetratie van schimmels en taksterfte te voorkomen.

Ziekteontwikkeling & Symptomen

Esca manifesteert een reeks symptomen, van chlorose en necrose van bladeren tot het afsterven van hele wijnstokken. De pathogenen tasten het xyleem van de plant aan, verstoren het water- en nutriëntentransport en veroorzaken schade die zich vaak pas jaren na de eerste infectie manifesteert. De karakteristieke ’tijgerstreep’ bladeren en witte rot in het hout zijn typische identificatietekens van deze ziekte.

Snoeiwondbehandeling

Snoeien, een essentiële praktijk in wijngaardbeheer, creëert onbedoeld toegangspunten voor deze pathogenen. De snoeiwonden worden broedplaatsen voor sporen die het vasculaire systeem van de plant infiltreren, wat leidt tot houtrot en vasculaire verstopping. Dit onderstreept het belang van het beschermen en behandelen van snoeiwonden als preventieve maatregel tegen esca.

BlocCade tegen infectie van Esca

Bestrijden van Esca

Het bestrijden van esca is complex vanwege de verborgen aard van de ziekte en het gebrek aan effectieve directe behandelingen. Preventieve praktijken, zoals het gebruik van biologische fungiciden op snoeiwonden en het optimaliseren van snoeitechnieken, zijn cruciaal. Daarnaast kunnen resistente druivenvariëteiten en het gebruik van biologische bestrijdingsmiddelen zoals antagonistische micro-organismen bijdragen aan het beheer van de ziekte. Het beheer van esca vereist een veelzijdige aanpak gericht op preventie, vroege detectie en duurzame bestrijdingsstrategieën. Directe wondbehandeling met BlocCade na het snoeien en het verwijderen van dood hout uit de directe omgeving van de wijngaard is essentieel voor een lage infectiedruk en zieke planten. Voor advies op maat voor uw gewas of specifieke situatie, kunt u contact opnemen met onze experts.