Algen verwijderen

Voor telers kan de aanwezigheid van algen een aanzienlijke invloed hebben op de productie. In kassen kunnen algen groeien op de grond, op potten, en op de planten zelf, wat kan leiden tot een verminderde groei en productie van de planten. Algen kunnen ook concurreren met planten om voedingsstoffen, wat de groei en opbrengst verder kan verminderen. Daarnaast kunnen algen de groei van schadelijke bacteriën en schimmels bevorderen, wat kan leiden tot ziektes bij planten.

Het verwijderen van algen is daarom een belangrijk onderdeel van het onderhoud in de tuinbouw. Dit kan gedaan worden door middel van fysieke verwijdering, chemische behandelingen, of door het creëren van omstandigheden die ongunstig zijn voor algengroei, zoals het verbeteren van de luchtcirculatie en het verminderen van vocht.

Een biologische oplossing voor dit probleem is het gebruik van MossKade®, een methode die gebruik maakt van milieuvriendelijke en niet-toxische stoffen om mos en algen effectief te bestrijden en verdere groei te voorkomen. Om de werking van MossKade® te begrijpen is kennis van algengroei nodig.

Hoe komt algengroei tot stand?

Algen groeien door fotosynthese, waarbij ze licht, water en voedingsstoffen nodig hebben. Algensporen hechten zich aan vochtige oppervlakken en groeien sneller in vochtige, schaduwrijke gebieden. Algen zijn zeer aanpasbaar en kunnen overleven in diverse omgevingsomstandigheden, van zoet en zout water tot extreme temperaturen.

De groei van algen wordt beïnvloed door de beschikbaarheid van voedingsstoffen zoals stikstof en fosfor, die kunnen komen uit regenwater, bodem en menselijke activiteiten. Temperatuur en licht zijn ook cruciaal voor de groei van algen, met optimale groei bij gematigde temperaturen en voldoende licht voor fotosynthese. Water speelt een essentiële rol, met algen die het beste groeien in omgevingen met hoge luchtvochtigheid en veel regenval.

Neem contact op
MossKade®

Overige

Biologisch bestrijdingsmiddel voor levermos, mos, korst mos en groene aanslag

EnzyMas™

Overige

Een vloeibare, 100% biologisch afbreekbare reiniger op basis van enzymen

Toepassing van MossKade® op Algen

MossKade® is een innovatieve oplossing voor de bestrijding van o.a. algen die groeien op potten, schermen en op- en onder de teelttafels.

Enkele belangrijke punten bij de toepassing van MossKade® zijn:

  • MossKade® is over het algemeen veilig voor uw planten, maar een proefbespuiting wordt aanbevolen bij gebruik op jonge, onbewortelde stekken.
  • MossKade® dient ruim te worden aangebracht op de algen in een verhouding van 1 op 10.
  • Gebruik bij voorkeur een grove nozzle (bijvoorbeeld een Teejet 8005 / 5 ltr nozzle).
  • Het is cruciaal dat de spuitoplossing met MossKade® gedurende de dag de kans krijgt om op te drogen.

Heeft u specifieke vragen over de toepassing van MossKade® of heeft u advies nodig over de bestrijding van algen in uw specifieke situatie? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.